Paarden zijn gevoelig voor koliek. Iedere paardenhouder zal waarschijnlijk al wel een paard met koliek hebben gehad. Koliek is niet echt een ziekte, maar een naam voor allerlei ziekelijke afwijkingen die op de een of de andere manier buikpijn veroorzaken. Je ziet dan dat het dier zich ongemakkelijk voelt. Het stampt naar de buik, kijkt naar de flanken en gaat veelvuldig liggen. Bij zware koliek begint het paard zelfs te zweten, te kreunen en laat zich vallen. Deze koliek kan Vormen van koliek zijn zandkoliek, gaskoliek, verstoppingskoliek, krampkoliek en stresskoliek.
Het is weer zover, Het weelderige voorjaarsgras is daar. Terwijl de paarden zullen worden kauwen op het bit te grazen, ziet eenieder paard u dat het absoluut noodzakelijk om een paard de tijd op de groene spul te beheren. Voor paarden met metabole problemen is beheer nog belangrijker.
Paarden zijn ontworpen voor kleine hoeveelheden voer
Het is belangrijk om te begrijpen dat de systemen van paarden zijn ontworpen om op bijna continue basis kleine hoeveelheden voer op te nemen. Als ze voldoende weiden hebben, is dit meestal geen probleem, maar zoals we allemaal weten, hebben veel paarden dat niet. En dit is natuurlijk wanneer hooi en/of voordroog moet worden bijgevoerd. Maar hoeveel en hoe vaak?